2015. március 4., szerda

Yankee Candle Grand Bazaar Collection : Oud Oasis avagy a Hárem illata 2. rész




Na szijasztok!

Megígértem a Grand Bazaar másik illatának, hogy ő jön velem haza legközelebb, és bizony én az esetek 99% ban megtartom az ígéreteimet, így vissza is mentem elhozni Őt. Ő pedig az Oudh Oasis.

Az illat
Gazdag és csábító… ez a csodálatos füstölő aroma segít megteremteni a tökéletesen nyugodt hangulatot.



Mikor beleszagoltam az üzletben e pompás gyertyába, tudtam, hogy mindenképpen megveszem, de egy teljesen más illat csapta meg az orrom, mint az előbbi Marokkói gyertyánál...ez egy fás, kesernyés, száraz illat. Kicsit hasonlít a honey & spicera és engem emlékeztet a Honey glow illatú gyertyákra. Van benne valami karamelles, de nem az édes vonalú, hanem csak egy enyhén fűszeres, keleties fenhang...nagyon intenzív, igazi füstölő szerű odor. Égetés közben előjönnek ezek a finom egzotikus jegyek...mézes , orientális illatnak mondanám. Szerintem van benne elhintve egy picinyke tömjén és pacsuli...szantál...az agarfa száraz, kesernyés illata adja az alapját a gyertyának.  Az agarfa nagyon népszerű  mind az olaja, mind füstölésre, erről bővebben fogok lent írni kicsit. Ez az Oudh. Igazi arab oázist kelt életre a lakásban...gyorsan körbeleng.  Édes és gyengéd , titokzatos illat....mint egy igazi finom illatos fából készült bútoré...olyan, mint amikor megszagolsz egy pézsmás, szantálos füstölőt, de nem a füst szagot érzed, mert még nem gyújtottad meg, hanem az illatosított parfümös pálcikát...nem fullasztó, nem tipikus illat, hanem különleges. Meleg, buja fátyolként lengi be az egész lakást/ vagy helységet, ahol égetem :)


Íme a képek:


























Egy kis ismertető az agarfáról/ Oudról:

De mi is az az aoud, oud (ejtsd: úd)? Indiából, Délkelet-Ázsiából származtatják, az agar fa tulajdonképpen egyfajta penész által képzett gyantája, mely sötét és nagyon illatos. Hihetetlenül drága, gyakran folyékony aranyként is emlegetik, éppen ezért igen ritka az a parfüm, ahol a tényleges oud olajat használják fel, vagy a szárított gyantából párlással kinyert oldatot keverik a parfümösszetevők közé. A legtöbb oudos parfüm így szintetikus oud vegyületet tartalmaz.
oud-agar fa
Miért is lett ennyire sikeres? A Közel-Keleten mindig is nagy népszerűségnek örvendett, egyrészt az átható, mély, erőteljes és egzotikus illata miatt, másrészt ugye nagyon drága, és ami drága, az mindenkinek kell...;) A parfümiparban is tapasztalható, hogy vannak olyan parfümök, melyek kifejezetten a Közel-keleti piacra készülnek, így jóval fűszeresebbek, füstösebbek és dominánsabbak, mint azok az illatok, amelyeket az európai vagy éppen amerikai piacra szánnak. Az oud elterjedése viszont megállíthatatlan az európai, amerikai piacokon is. 

Az értékes oud-olaj

Az agarfa-olaj vagy ismertebb nevén oud évszázadokon keresztül a keleti nemesség titka volt. Délkelet-Ázsiában terem, de a legjobb minőségű az indiai Asszám tartományból érkezik. Az oud gyakorlatilag az Aquialara fa hihetetlenül értékes gyantája. Ami miatt értéke az aranyénak másfélszerese, hogy a fának legalább 50 évesnek kell lennie, és a roppant gazdag, sötét színű olajat ezer éve alkalmazott, titkos folyamaton keresztül nyerik ki. Az olaj illata kámforos, füstös, fás, földes, dohányos - ördögien komplex és vonzó. Az oud illata elsőre talán különösnek hat a tapasztalatlan orr számára, azonban varázslatos tulajdonsága az, hogy minél tovább viseljük, annál gazdagabbnak és ellenállhatatlanabbnak hat. 
Az oud - mint parfüm-olaj - hatása hipnotikus: nem véletlen, hogy századokon keresztül a keleti királyi családok kiváltsága volt a használata. Pszichoaktív anyag, melyet a buddhista gyakorlók is gyakran használnak meditációik során, ugyanis eltávolítja a kimerültséget, frissíti a testet és a tudatot, elűzi a negatív energiákat és felkelti a belső erőt. Gyakran említik a neurózisok, és egyéb idegi alapú rendellenességek legjobb ellenszereként.
Az oud olajat tartalmazó értékes parfümök mindemellett valódi szerelmi „bájitalok”: a keletiek szerint igazi afrodiziákumként, vágyfokozóként hatnak. Nem csoda, hogy hihetetlen becsben tartják őket.Illatuk egész nap elkísér bennünket, sokáig megmarad a bőrön.